czesc, chce zapytac dokladnie jak ważymy np. ryz ? suchy czy po ugotowaniu, to samo tyczy się filetu z piersi kurczaka, warzyw bede wdzieczny za pomoc.
[...] wegetarian. Można jednak skomponować potrawę bezmięsną o idealnym składzie aminokwasowym, do tego ze sporą dawką witamin i mikroelementów. Takie dania przyrządza się z kasz, ryżu i roślin strączkowych. Chleb razowy + woda = zgrabna figura Jednym ze sposobów poskramiania apetytu jest zjadanie posiłków obfitujących we włókna roślinne. Wchłaniają [...]
Witam, Pytalem tu kiedys jak sprawdzilby sie ryz mielony na proszek i potem rozrabiany z woda a nastepnie pyty jako shake, odpowiedziano mi ze pomysl lipa bo sie niby nie wchlonie, gdyz musi zostac poddany obrobce (ugotowaniu). Jakis czas temu znajomy polecil mi ten wlasnie produkt, ponoc wszyscy sobie chwala, zwlaszcza w taka pogode jako [...]
Ser smazony:) by zikus:P Składniki: torebka ryzu 100 g ser zolty 100 g bulka tarta jajka przyprawy : do kurczaka,do ziemniakow,papryka ostra i slodka. Gotujemy ryz. Kroimy ser na plastry okolo 1 cm.jajka trzepiemy i moczymy w nich ser a potem optaczamy w bulce tartej.Smazymy na patelni.Ryz po ugotowaniu odsaczamy.Na osobnej patelni dajemy maselko [...]
Czy go przyjmie - pewnie czesc przyjmie, czesci nie przetrawi, dla organizmu bedzie to kompletnie nowa rzecz wiec w sumie mozesz sie spodziewac sensacji zoladkowych na poczatku.... 100g przed ugotowaniem NIE ROWNA sie 100g po ugotowaniu przeciez ryz po ugotowaniu nabiera 'wagi' bo nasiaka tez woda... licz wartosci przed ugotowaniem i nie przejmuj [...]
[...] objętościowo wiecej niz ryzu ;-) Dokładnie, Ryż po ugotowaniu ma 3x większą objętość. Typowe ziemniaki w Polsce mają ok 13-14% skrobi, więc 600g ziemniaków = 100g suchego ryżu to daje 2x więcej żarcia. Ile razy na redukcji wszystkie węgle dawałem z ziemniaków, poza małą ilością w szejku intra. Ale co ja zauważyłem, ryż się je szybko, ale [...]
Dzieki Marian za dojrzala odpowiedz. Wyliczylem nowe zapotrzebowanie kaloryczne wedlug wzoru i wyszlo mi: 3006 kcal. Nie wiem jednak kiedy gotuje sobie ryz czy makaron czy dajmy na to mrozone warzywa czy powinenem obliczyc ich mase po ugotowaniu czy przed. Do tej pory liczylem ryz po ugotowaniu po przygotowuje np. potrawe na dwa lub trzy dni i tak [...]
Cześć dziewczyny . Mam 2 pytania : Jak ważymy ryż ? Po ugotowaniu czy przed ? I jak piersi z kurczaka ? Po ugotowaniu czy przed ? Sprzeczam się z mężem bo ja ważę po ugotowaniu . Proszę o odpowiedz
Takie pytanie: Gotuje 100 gramową torebkę brązowego ryżu, dziele na dwie porcje i mam 2 razy po 50g do dwóch posiłków. Ale jeśli ryż nie jest w torebkach a luzem to jak to później pokroić? ;) Mam wagę ale wiadomo ryż po ugotowaniu jest cięższy, 100g gotowanego będzie odpowiadało połowie torebki? Pytanie głupie, ale nurtujące. Edit: Aaa... wiem, [...]
[...] napisać kiedy najlepiej jeść te dania każde po kolei...? mam 6 posiłków rano,w szkolę,po szkole, przed treningiem, po treningu,kolacja oraz dni bez teningu... 1. Gotujemy ryż. Potem wybieramy jednego średniej wielkości banana i kroimy go w drobną kostkę, po czym dodajemy go do do ryżu. Następnie tak samo postępujemy z porcją chudego [...]
wladek0o Przed ugotowaniem odmierzasz np.300g, ważysz po ugotowaniu, gdy odrobinę ostygnie i masz np. 500g wtedy dzielisz to na 4 i masz na porcje 125g ugotowanego makaronu na posiłek :-) Nie rozumiem, liczysz kalorie na surowym makaronie czy ugotowanym? Z tego co podales to powinno byc tak, ze ugotowany dzielisz na 4 i wtedy masz 300/4 suchego, [...]
[...] okrywie przechodzą do wnętrza ziarna. Nie jest biały, jego ziarna mają złoty kolor. Po ugotowaniu jest puszysty i sypki. Ryż parboiled posiada te same składniki odżywcze, co ryż brązowy. " Ryż po ugotowaniu jest ok. 3 razy cięższy .Czyli jeśli suchy produkt ważący A ma kaloryczność B, to tak samo ugotowany produkt, który już zwiększył swoją [...]
[...] te makroskładniki a podczas układania spisu coś poplątałam, później wydawało mi się wszystko ładnie więc już nawet nie sprawdziłam, i to był mój błąd ;/ Właśnie wpisałam ryż po ugotowaniu, ale jak zważyłam po ugotowaniu to się okazało go jakoś mało, doczytałam i już wiem że dajemy wagę przed gotowaniem :) Eveline, dziękuję bardzo, tak pasuje [...]
Pewnie chodzi Ci o to czy waze np ryz po ugotowaniu , niee robie wszystko w naturalnej postaci . ryz badz , platki wysypuje do przezroczystej torebeczki ktora prawie nic nie wazy;) Od jutra bede robil podsumowanie na koniec dnia dzis taki nielad troche:P ale to 1 dzien :) Wiec co sie dzialo rano to juz wiecie:P o 15.20 wyszedlem na silownie [...]
[...] Jak robić najlepiej wołowinę? Ja niestety tylko umiem ją przygotowywać na patelni(na oleju), a słyszałem że to nie najlepszy(najzdrowszy) pomysł. Jakaś alternatywa dla ryżu i makaronu? Czy nie bardzo? :) Czy to prawda że powinno się ważyć ryż PO ugotowaniu, a nie PRZED? (ja dalej jem 100g na jeden posiłek, tzn całą torebkę, przed gotowaniem [...]
Redzia, a Ty podałaś wagę produktów przed czy po ugotowaniu? Pytam, bo powinno się liczyć wagę przed przyrządzeniem, a 60g wołowiny po usmażeniu/upieczeniu to bardzo malutko, znowu makaron czy ryż po ugotowaniu ważą pewnie ze 2x więcej, a ponad 100g to dość duża porcja. Powodzenia :)
Co jak kupa dobre pewnie :-) Podobne robiłem tylko że ryż po ugotowaniu , blenderowałem i dodawałem resztę składników a następnie odstawiałem ( aż stężeje) . Białka można było ubić i przed upieczeń dodać do masy.